Monday, December 31, 2007

Κάλαντα my ass!!!!

ΟΚ είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, ΟΚ είναι το έθιμο να λένε τα κάλαντα,
ΟΚ να δεχτώ ότι κάποιοι το κάνουν για το γούστο τους, αλλά οι περισσότεροι το κάνουν για το χαρτζιλίκι που πρόκειται να βγάλουν.
Να τα δεχτώ όλα αυτά. Κανένα έθιμο δε λέει ότι πρέπει να ανοίξω τη γαμημένη την πόρτα για να μου πείτε τα κάλαντα. Κανένα έθιμο δε λέει ότι πρέπει να δώσω 10 ευρώ στο κάθε μαντράχαλο που θα ρθει να πει τα κάλαντα.
Παίρνω βαθιές αναπνοές, να μην ανοίξω με κανά τηγάνι στο χέρι.
Αλλά πόση υπομονή μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, όταν του χτυπάς το κουδούνι 5 φορές (μετρημένες) και άλλες τόσες το πόμολο της πόρτας, την οποία συνεχίζεις και τη βαράς με το χέρι σου στις 3 και το μεσημέρι. Ξέρεις ρε μαλάκα αν μέσα στο σπίτι υπάρχει κάποιο μωρό που κοιμάται εκείνη την ώρα, ξέρεις ρε μαλάκα αν μέσα στο σπίτι υπάρχει κάποιος άρρωστος ή κάποιος ηλικιωμένος που περιμένει όλη μέρα να απολαύσει τον μεσημεριανό του ύπνο? Ξέρεις ρε μαλάκα αν μέσα στο σπίτι υπάρχει κάποιος που έχει γαμηθεί να δουλεύει επί άπειρες ώρες τις τελευταίες μέρες και δεν τον ενδιαφέρει αν είναι παραμονή αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ξεκουράσει το κουρασμένο σώμα του και μυαλό του.??????
Αλλά η έλλειψη τρόπων και η έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο (που με ένα τρόπο αποδεικνύεται με το σεβασμό των ωρών κοινής ησυχίας) δεν εξαφανίζονται έτσι απλά επειδή θα αλλάξει ο χρόνος. Ο μαλάκας δυστυχώς θα παραμείνει μαλάκας, ο κάφρος κάφρος, ο απατεώνας απατεώνας and so on.

Καλή μας χρονιά and excuse my language.

5 comments:

NOVITO said...

pes to psemata ta kalanta tous mesa

ti na po k go pou irthan na mou ta poun 23/12 (ne,proparamoni) epidi tha febgan sto xorio toys ta kolopeda??????

vavanta said...

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα ρε παιδια!

konstantinos said...

Δυστυχώς έτσι είναι.Το 7 που έγινε 8 δε θα μας κάνει όλους καλύτερους, σοφότερους ή οτιδήποτε άλλο με θετική σημασία...Θα μας κάνει μόνο μεγαλύτερους. Και κάποιους όχι μόνο σε ηλικία, αλλά και σε μαλακία, καφρίλα, απατεωνιά...

Καλή χρονιά να έχεις!

Neura said...

@Kostantinos,
Δυστυχώς δε μπορώ να φέρω αντίρρηση σε αυτά που λες. Ετσι είναι. Είναι πιο πιθανό να γίνουμε εμείς πιο αναίσθητοι και πιο αδιάφοροι, παρά να διορθωθούν οι γύρω μας.

Shining said...

Με όλο το σεβασμό vavanta, ο καθένας έχει τα πιστεύω του και κάνει τις επιλογές του. Τα κάλαντα είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουλτούρας και της χριστιανικής ιστορίας. Αλλά από τη μια, αυτοί που τα λένε δεν το κάνουν ορμόμενοι από τα πιστεύω τους (ή έστω της οικογένεια τους), συνεπώς οι ευχές δεν είναι καθόλου ευχές, και από την άλλη θεωρώ ότι το έθιμο αυτό πλέον θίγει το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. ...

BTW τις παραμονές των γιορτών, μου έκανε πολύ εντύπωση που είδα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δένδρα στα προαύλια εκκλησιών. Είναι το χριστουγεννιάτικο δένδρο κομμάτι της ορθοδοξίας και σύμβολο του ελληνισμού;